Nezanevřete na protein
On 11. 10. 2020 by
Protein. Ještě před pár lety zmínka o této složce jídelníčku, vyvolávala představu nabušeného kulturisty, který má problém s koupí trička, do něhož by se vlezly všechny jeho svaly. Z tohoto důvodu byly proteiny brány jako věc čistě sportovní výživy. Dnes je pohled na něj ale zcela jiný. Přidaný protein je skoro všudypřítomný. Dokonce bych se nebála toto období nazvat dobou proteinovou. Z regálu na nás vykukují známé produkty, ovšem nyní vylepšené a obohacené právě o tuto složku. Trh je doslova přehlcen proteinovými tyčinkami, chleby a dalším pečivem. Pro koho je ale opravdu vhodné jeho užívání a jaký nejlépe zvolit?
Často slyšíme, že jestli chceme nabrat hmotu neboli svaly, jsou pro nás bílkoviny, tedy proteiny naprosto nezbytné. Toto tvrzení je samozřejmě naprosto správné, ovšem rozhodně si nemyslete, že začnete s jeho užíváním a z ničeho nic se ráno probudíte naprosto vysekaní a nebušení. Ženy se tedy rozhodně jeho užívání bát nemusí. Právě naopak! Jedná se o výbornou složku při jakýchkoli dietách a snahách o zhubnutí. Je tomu tak hned z několika důvodů. Za prvé vašemu tělu doplní chvějící látky a za druhé je dokázáno, že dokáže skvěle zasytit. Z tohoto důvodu si jej můžete dopřát před jídlem. Budete se tak cítit mnohem dříve sytí a zabráníte tak přejídání. Jako bonus proteiny obsahují malé množství kalorií, takže na tuky po něm rozhodně nepřiberete.
Velice rozšířená je obava o to, že se jedná o chemikálii, která tělu jen škodí a rozhodně nepřináší nic dobrého. Tento fakt pramení z toho, že si jej nezasvěcení pletou se steroidy. Důležité je tak uvést na pravou míru, že se jedná o dvě zcela rozdílné věci. Proteiny jsou založeny na přírodní bázi a jsou získávány z obyčejných potravin, jako jsou například vejce, syrovátka nebo třeba hrách. Při pořízení se ale vyhýbejte až podezřele levným variantám, které takto kvalitní být nemusí.
Nyní se podívejme na jeden konkrétní, který jsem již zmínila, tedy na hrachový protein od Nakliceno, který je naprosto vhodnou volbou pro vegetariány, celiaky a vegany. Právě vegani a vegetariáni, kteří se o tento životní styl zajímají jen povrchně a nejdou tedy do hloubky, kdy se zajímají o takové složení stravy, které pokryje všechny pro tělo nezbytné látky, mívají často problémy právě s nedostatkem proteinů. Hrachový protein tak představuje skvělou náhražku. Celiaci se mohou radovat z toho, že se zde nenachází žádný lepek. Sportovci s těchto řad tak nejsou ošizeni o možnost lepšího růstu svalové hmoty, regeneraci po cvičení ani o ochranu cév a srdce. Nemusíte se obávat ani nepříjemné chuti anebo nepříjemností spojených s nadýmáním, jak jsme zvyklí u hrachu normálního. Nenachází se zde totiž tak velké množství vlákniny, jako u klasické varianty.